Monday 19 November 2012

Bubur pengat pisang tepung pulut

Bubur Pengat Pisang Tepung Pulut ni sangat sedap anak2 saya pun suka dan sangat mudah disediakan.

Bahan-bahannya
 3 cawan santan kelapa
1 ketul gula melaka
5 biji pisang nangka
1 cawan tepung pulut
3 sudu besar gula
pewarna makanan.

caranya.
Panaskan periuk dan isikan 2 cawan air dan masukkan gula melaka dan cairkan.apabila sudah cair masukkan santan dan kacau dlm api sederhana.
Kemudian masukkan gula biar mereneh pelahankan api.

Bancuh air dan sedikit garam biar larut.masukkan tepung dlm bekas dan gaul dengan air garam tadi biar menjadi tepung doh.masukkan pewarna makanan contoh warna hijau dan uli..ambil sedikit tepung dan uli bulat kecil seperti bola guli dan masukkan kedalam santan yg sedang mereneh sehingga habis tepung tadi..tunggu sehingga bebola tepung tadi naik kepermukaan dan kemudian masukkan pisang yang dihiris sederhana nipis.biarkan mereneh sebentar dan rasa jika manis dah ok sedia untuk dihidang.selamat mencuba ya....

No comments:

Post a Comment