Kari kambing ni sangat simple resepinya.
Bahan A
Daging kambing 500g
3 helai daun limau purut
sebatang serai dititik
garam dan perasa.
2 biji limau nipis.
4 biji kentang dipotong 4
Bahan B
4 sudu besar serbuk kari
5 sudu besar lada kering yg telah dikisar
4 ulas bawang kecil dihiris
3ulas bawang putih dihiris
halia sebesar ibu jari
caranya.
campurkan semua bahan B dan gaul sehingga sebati.Panaskan minyak dan goreng bahan B sehingga garing.Masukkan daging kambing dan gaul sebati.biarkan mereneh sehingga keluar air daging dan daging mula mengecut kemudian masukkan air asam jawa dan kentang.biar mendidih sebentar baru masukkan air 5 cawan.biarkan lagi mendidih sehingga hampir kering kuahnya dan daging empuk.masukkan serai dan daun limau purut kemudian ubuh garam,perasa dan perahan 2biji limau nipis bagi mengelakkan pening jika ada alahan darah tinggi. mudah kan..selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment